1. Home
 2. Offerte aanvragen
 3. Zakelijk bestellen
 4. EK
 5. GESLAAGD
 6. taart
 7. kindertaart
 8. gebak
 9. vegan & glutenvrij
 10. brownies
 11. eetbare prints
 12. brievenbus cadeaus

Appeltaart bestellen

Appeltaart is al jaren de meest populaire taart van Nederland. Het oudst bekende Nederlandse recept voor appeltaart dateert uit 1514 en is terug te vinden in het eerst Nederlandstalig gedrukte kookboek “Notabel Boecxken” van Cokeryen. Er is echter nog een oudere versie van appeltaart terug te vinden in de geschriften van de Engelse schrijver Geoffrey Chaucer uit 1381. Dit recept bestond uit appels, kruiden, vijgen, rozijnen, peren en het deeg. Opvallend is dat er geen suiker werd gebruikt, omdat dat toen nog onbetaalbaar was. Hiervoor in de plaats werden vijgen als zoetmiddel gebruikt. In de loop der jaren zijn er vele varianten op dit oorspronkelijke recept gemaakt. De basis ingrediënten zijn appels en deeg, en alleen al de gebruikte appelsoort kan voor een groot verschil in smaak zorgen. De meest gebruikte appel in Nederland is de Jonagold. Deze heeft een stevige en sappige structuur met een friszoete smaak. Tijdens het bakken blijft de structuur van de Jonagold appel goed behouden, zodat het geen appelmoes wordt.
Er valt eindeloos te variëren met de ingrediënten, waardoor bijna geen één appeltaart hetzelfde is. In de 17e eeuw werden er aan de appelvulling specerijen als kaneel en kruidnagel toegevoegd, die werden meegenomen uit de Aziatische handelsposten.

Vandaag de dag worden er vaak noten, rozijnen en custard toegevoegd. Andere smaakmakers zijn citroenrasp, amandelspijs of rum. Ook per land verschillen de appeltaarten. Zo variëren de Nederlandse appeltaart, de Britse apple pie en Franse tarte aux pommes van elkaar qua gebruikte appelsoort en qua opmaak. Zo is de bovenkant van de Britse apple pie vaak helemaal bedekt met deeg, de Nederlandse appeltaart is bedekt met deegstrepen en de Franse tarte aux pommes is niet bedekt. gefeliciTAART heeft een echte oma’s appeltaart in het assortiment, bereid met een mix van Jonagold en Elstar appels. De vulling bestaat uit amandelspijs, rozijnen, kruiden, specerijen en citroenschil voor een subtiele friszoete smaak.

Trek gekregen?
Bestel dan onze verrukkelijke Grootjes Appeltaart.